Wij waarderen vintage meubels heel erg. Zodoende hebben wij al een aardige collectie van vintage meubels in huis en we zullen altijd wel doorgaan met het verzamelen van vintage meubels en accessoires. Met het kopen van vintage, of zelfs antieke meubels, moet je wel uitkijken dat je niet een mooi verhaal aangesmeerd krijgt en naar huis gaat met een namaak meubel. Tenminste, er is niks mis met een namaak meubel, maar het is wel vervelend als je een vintage prijs hebt betaald voor een namaak meubel van mindere kwaliteit. Daarom delen wij onze tips om vintage en namaak te onderscheiden in deze blogpost.


Oog voor detail
Vintage meubels zijn over het algemeen gemaakt om lang mee te gaan en zijn dus van betere kwaliteit dan massa productie meubels. Als je kijkt naar het design van veel vintage meubels, dan kan je zien dat er echt is nagedacht over hoe het meubel gebruikt gaat worden. De besteklade in ons dressoir heeft bijvoorbeeld een vilten laag om het hout te beschermen tegen krassen en een andere lade heeft inkepingen om glazen op te hangen. Dat soort kleine details zie je gewoon niet meer in hedendaags design en zijn dus een karakteristiek kenmerk voor vintage meubels.

Labels en zegels
Op vintage meubels zie je vaak een label of makers zegel. Met een snelle Google zoekactie, kan je al snel uitvinden of jouw vintage vondst daadwerkelijk vintage is.

Betrouwbare winkel/verkoper doen
Vintage shoppen kan je natuurlijk het beste bij een betrouwbare winkel doen. Je weet dan tenminste zeker dat je waar voor je geld krijgt. De verkoper kan je waarschijnlijk ook meer vertellen over het voorwerp dat je gaat kopen. Als je te maken hebt met een echte liefhebber voor een bepaalde tijd of design, dan is de kans groot dat de collectie van de verkoper groter is. Dus, als je iets hebt gevonden, maar het zou nog beter zijn als het meubel bijvoorbeeld iets breder, of een andere kleur hout zou hebben, dan bestaat er de kans dat een verzamelende verkoper nog wel iets in hun collectie heeft. Wat naast betrouwbaarheid, ook erg fijn is.

Een paar van onze favoriete vintage adressen

Laat het controleren
Heeft het meubel die je hebt gekocht geen label, of kon de verkoper niet veel over het meubel vertellen, maar het design van het voorwerp lijkt verder wel te kloppen voor iets uit een bepaalde tijd? Dan kan je ervoor kiezen om het meubel te laten controleren door een expert. Of het een meerwaarde heeft om een vintage meubel te laten controleren door een expert is natuurlijk aan jou, maar wie weet, misschien heb je wel iets van een ‘vergeten designer’ voor een leuke prijs gekocht.