Voorheen snapte ik de hele hype rond witte asperges niet echt. Het is niet dat ik witte asperges niet lekker vond, maar ik begreep gewoon niet waarom het hele aspergeseizoen zo speciaal is. Nu ik mij meer heb ingelezen over seizoen producten, weet ik hoe moeilijk het is om asperges te kweken en hoelang het kan duren voordat je het witte goud kan oogsten. Dus de witte asperges verdienen alle hype die ze krijgen, al was het alleen al om het geduld van de asperge kwekers.

Persoonlijk vind ik gegrilde groene asperges lekker bij bijvoorbeeld een risotto, maar met witte asperges dacht ik ze alleen kon koken en ik vind gekookte groentes qua smaak een beetje saai. Om witte asperges zo maar in de grillpan te doen leek mij niet echt een succesnummer. Na wat experimenteren heb ik de manier gevonden om van gegrilde witte asperges te genieten. Sinds ik witte asperges op deze manier heb klaargemaakt wil ik ze eigenlijk ook niet meer anders eten. De asperges behouden hun smaak veel beter en ik vind de textuur van gegrilde asperges ook een stuk lekkerder dan gekookte asperges.

Ik serveer de gegrilde witte asperges met onder andere een frisse salade van veldsla, kappertjes, een beetje citroensap en wat peper en zout. Daarnaast voeg ik meestal gebakken krieltjes toe en een gekookt eitje. Mocht je dit gegrilde witte asperges recept plantaardig willen maken, dan zou je in plaats van het gekookte eitje bijvoorbeeld een tofu scramble erbij kunnen maken.

Benodigdheden voor 2 personen

 • 500 g witte asperges (ik gebruikte voor dit recept de verspil-me-nietjes van Lidl)
 • Olijfolie
 • Aluminiumfolie
 • Een grillpan
 • 400 g krieltjes
 • 150 g veldsla
 • 2 el kappertjes
 • Een scheutje citroensap
 • 2 eieren
 • 1 tl Italiaanse kruiden
 • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Schil de witte asperges en snij de houtachtige onderkant af. Leg de geschilde witte asperges op een groot stuk aluminiumfolie. Zorg ervoor dat de glimmende kant naar de asperges toe is. Besprenkel de witte asperges met één eetlepel olijfolie en kruid de asperges met peper en zout.
 2. Vouw het aluminiumfolie dicht en doe het asperge pakketje voor circa 30 minuten in de oven.
 3. Was de krieltjes en snij deze door de helft, of in partjes. Doe de krieltjes in een ovenschaal en besprenkel de krieltjes met 2 eetlepels olijfolie. Voeg wat smaak toe aan de krieltjes door ze te kruiden met zout, peper en Italiaanse kruiden. Zet de ovenschaal met de krieltjes ook in de oven.
 4. Doe de veldsla, kappertjes en citroensap in een kom en hussel dit tot een salade.
 5. Kook de eieren hoe jij je gekookte eitje lekker vindt. Laat de gekookte eieren schrikken en pel de gekookte eieren.
 6. Zet de grillpan alvast op het vuur en laat de pan warm worden. De grillpan moet namelijk goed heet zijn voor de asperges.
 7. Haal de witte asperges uit de oven. Laat de krieltjes nog in de oven en zet de oven desnoods op 200 graden. Het kan anders nog wel een tijdje duren voordat de krieltjes gaar zijn.
 8. Pak het asperge pakketje voorzichtig uit. Doe vervolgens de asperges in de grillpan tot dat ze grill plekken krijgen.
 9. Haal de krieltjes uit de oven en voeg de toe aan de salade.
 10. Serveer de gegrilde witte asperges en de frisse salade samen met de gekookte eitjes.

Eetsmakelijk!