Deze pasta met roomsaus, vegetarische spekjes, champignons en gebakken spruiten is ideaal voor een doordeweekse avond. Sinds ik spruiten op deze manier heb klaargemaakt, wil ik mijn spruitjes niet meer op een andere manier eten. Er is niks mis met gekookte spruitjes, maar gebakken spruiten zijn veel smaakvoller als je het mij vraagt. Als je ze goed bakt worden de spruitjes iets krokant en dat is lekker in combinatie met de zachte pasta en champignons. De champignons geven een lekkere bite zonder overheersend te zijn. Ik heb deze pasta ook geprobeerd met gekarameliseerde uien, maar dat maakte het geheel te zoet voor mij. De chilivlokken zijn een must als je het mij vraagt. De chilivlokken geven een fijn contrast tegen alle zachte smaken en texturen. Maar, het is niet de bedoeling dat deze pasta pittig wordt, de chilivlokken hoeven echt alleen als contrast te fungeren.

Voor deze romige pasta heb ik gekozen voor plantaardige room in plaats van room gemaakt van zuivel. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om voor room gemaakt van zuivel te gebruiken, maar als je (zoals ik) lactose intolerant (of veganistisch) bent, dan raad ik de haver kookroom van Oatly aan. De soja kookroom van Albert Heijn is ook een aanrader.

De vegetarische spekjes die ik heb gebruikt zijn van Albert Heijn’s ‘Vandaag vegetarisch’ productlijn. De geur en smaak van deze vega spekjes kloppen, mits je de spekjes kruidt met een snuf zout. De textuur van de vegetarische spekjes mag van mij nog wel wat krokanter, maar ik ben al blij dat de geur en smaak kloppen.

Deze pasta met roomsaus, vegetarische spekjes, champignons en gebakken spruiten is makkelijk te bereiden en staat binnen 30 minuten op tafel. Dit recept is genoeg voor 4 grote porties.

Benodigdheden

 • Vegetarische spekjes 160 gram
 • Spruitjes 500 gram
 • Tagliatelle voor 4 porties
 • Plantaardige kookroom 250 ml
 • Italiaanse kruiden (naar smaak)
 • Zeezout (naar smaak)
 • Balsamico azijn
 • Boter 100 gram
 • Champignons 250 gram
 • Knoflook (fijn gesneden) (naar smaak)
 • Olijfolie (om in de spruiten in te bakken)
 • Chili vlokken (naar smaak)

Bereidingswijze

 1. Snij de spruitjes door de helft en snij de champignons in plakjes.
 2. Bak de vegetarische spekjes krokant. Doe de spekjes apart in een schaaltje zodra ze gebakken zijn.
 3. Bak vervolgens de spruitjes in olijfolie tot deze een beetje bruin worden. Ik gebruik dezelfde pan als die ik heb gebruikt voor de vegetarische spekjes. Voeg naar smaak zeezout toe. Zet de spruitjes apart voor later. Je kan de spruitjes toevoegen aan de vegetarische spekjes.
 4. Smelt in een grotere, diepe pan (ik gebruik een wok pan) de boter en laat deze pruttelen tot het bruin begint te worden.
 5. Voeg de knoflook, Italiaanse kruiden en chili vlokken toe aan de gebruinde boter.
 6. Wanneer de kruiden beginnen te geuren, voeg dan de in plakjes gesneden champignons toe en bak die gaar.
 7. Zodra de champignons gaar zijn, voeg je de plantaardige kookroom toe.
 8. Voeg een scheutje balsamico azijn toe aan de roomsaus.
 9. Kook de tagliatelle (of jouw pasta naar keuze) volgens de instructies.
 10. Voeg de gekookte pasta toe aan de roomsaus.
 11. Serveer de pasta met de gebakken spruitjes en vegetarische spekjes als topping

Eetsmakelijk!Bewaar dit recept op Pinterest voor later